Christian Appelt, Shidoshi

Huvudinstruktör för Bujinkan Seishin Dojo Göteborg

Efter flera års tränande i olika kampkonster och kampsporter fastnade jag för och började i februari 1984 träna Bujinkan Budo Taijutsu, eller Bujinkan Ninpo Taijutsu som det hette då. Min första tränare var Pertti Ruha, som jag även graderade för till 1 dan. De första 5 åren av min träning åkte vi som var instruktörer i Göteborgs Ninposällskap ofta upp till Stockholm för att träna, och få det »senaste« från Japan. Efter några intensiva år med flera träningspass varje dag, åkte jag första gången till Japan 1988. Två år senare, Malmö Taikai 1990, klarade jag godantestet (5 Dan).

Japan försöker jag besöka så ofta jag kan, för att kontinuerligt förkovra mig och träna för Soke (vår stormästare Masaaki Hatsumi) och med japanska shihans.

Min drivkraft i träningen är det ständiga övandet av kreativitet, som skapar en ökad förmåga till innovation både i och utanför träningen. Vi måste hela tiden arbeta med vår förmåga, att öka den, för att kunna lära oss mer, öka kärlets volym. Det hjälper inte att försöka att hälla i mer om det inte får plats mer. Sträva efter att öka förmågan, eller utsuwa som man refererar till inom budo. Det fokus som vi måste ha för att ständigt lära oss nya saker, och hur vi undersöker hur detta fungerar i olika sammanhang, ger mig energi och motivation i träningen, balans i vardagen, i och utanför träningen.

Ett uttryck jag gillar som vi ofta pratar om inom Bujinkan är »Banpen Fugyo« (tusen förändringar, utan att överraskas), vilket är en bra beskrivning på målet med träningen. Det är då lättare att acceptera att allting förändras, eller som man får lära sig inom naturvetenskapen »entropin är tidens visare«, ett naturligt förlopp. Detta kan vi tillämpa i alla delar av vårt liv.

Bufu Ikkan! 武風一貫

/Christian Appelt, Shidoshi, 15 Dan